Totaal
€ 0,00
Verder met bestellen

Je hebt nog geen producten in de winkelmand geplaatst.

‘VAN HEYSTER BLERICK STOPT MAAR GAAT OOK DOOR!’

Wat op 1 oktober 1949 begon met vader Joep en moeder Truus van Heyster, krijgt op zaterdag 28 november 2020 zijn volgende fase. Dat is namelijk de laatste dag dat Van Heyster Blerick op de Kloosterstraat in deze setting geopend is. Na meer dan 70 jaar houdt de iconische winkel in het hart van Blerick ermee op. ‘Wij gaan stoppen!’ staat er sinds enkele weken groot te lezen op de etalageruiten. Maar toch is dat niet helemaal waar. Of zelfs helemaal niet waar… “We gaan het uitleggen”, vertelt Arno van Heyster (65) in het bijzijn van Thim Uiting (34).

Artikel door Lucas Bremmers

Foto3

CALICO JACK (WEST)
De zaak aan de Kloosterstraat staat op zijn kop: het souterrain is inmiddels een bouwplek en de buitengevel heeft een modieuze donkere grijstint gekregen. Binnen worden door de twee heren de laatste paren Floris Van Bommel nog eenmaal gerangschikt voor de allerlaatste verkoopdagen. Maar waar andere 65-plussers na meer dan 45 jaar noeste arbeid gaan genieten van een welverdiende rustige (oude) dag, daar is Arno van Heyster net zo enthousiast en gedreven als in andere jaren. “Deze winkel gaat inderdaad stoppen in zijn huidige vorm. Maar in februari 2021 is het hier tijd voor Calico Jack (West) “, vertelt hij vol vuur.

“Vorig jaar vierden we hier ons 7x10-jarig jubileum. Dat noemden we zo omdat we op die manier konden laten zien dat we niet al 70 jaar hetzelfde doen, maar ons concept elke 10 jaar hebben aangepast. Nu is het tijd voor de volgende stap. Met ook de volgende generatie. En dan doel ik niet alleen op mijn zoon Rolph, die samen met compagnon Erik Morrenhof in de Venlose binnenstad Calico Jack leidt, maar ook voor mijn creatieve Van Heyster Blerick tandem Thim en Tijn”, legt Arno uit.

Tijn Bakker is de huidige grafisch vormgever, Thim Uiting is als directeur Sales&Marketing enkele jaren geleden het bedrijf binnengekomen. “Ik ben het klassieke ‘klant-wordt-medewerker’-verhaal: ik kwam hier regelmatig schoenen halen en raakte met Arno in gesprek over onze gedeelde schoenenpassie. Dat klikte vanaf het eerste moment en ineens vroeg hij mij of ik geïnteresseerd was om samen met hem de zaak te gaan draaien. Volgens mij heb ik in hetzelfde gesprek al volmondig ‘ja!’ gezegd en vanaf dat moment zijn we aan de slag gegaan met Van Heyster Blerick. Dat heeft geleid tot deze volgende stap: we worden vanaf februari 2021 Calico Jack (West). En ja, ik zeg duidelijk ‘we’, want ook Arno blijft betrokken bij de nieuwe opzet. Niet meer volledig op de voorgrond, maar als ‘weekend-adviseur’ en zijdelings met een financieel adviserende rol. We zouden ook wel gek zijn om zoveel kennis en kunde níet te gaan inzetten en gebruiken”, lacht Thim.

Foto6

SAMEN GROEIEN
Volgens Arno is de overgang naar Calico Jack (West) een logische stap: “De puzzelstukjes vallen nu naadloos in elkaar. Toen Calico Jack in 2016 van de Klaasstraat naar de Parade ging, was het nog te vroeg voor deze samenvoeging. Maar destijds hebben we wel de weg ernaar toe in gang gezet. Vervolgens hebben Thim en ik dat samen opgepakt. Daarbij heb ik ook aangegeven dat ik niemand voor de voeten wil lopen in de nieuwe zaak. Ik ben niet iemand die per se vast wil houden aan het bestaande. Daarom hebben we al die jaren ook telkens de aparte eigen schoenidentiteit neergezet die we absoluut nastreven”.

Thim valt hem daarin bij: “Doordat Arno aangaf dat het tijd was voor deze grote verandering, gaf Rolph het duidelijke signaal om op zoek te gaan naar een nieuwe dynamiek. Daar is deze integratie in Calico Jack het resultaat van. Op deze manier combineren we namelijk het vakmanschap en het inzicht van beide zaken met elkaar. Daarmee groei je niet alleen in omvang, maar ook in opzet.

Calico Jack West en East zijn dadelijk het beste van twee werelden, met duidelijke overeenkomsten maar toch een eigen gezicht door de enorme verschillen in collecties en merken”.

Foto2

TROTS GEVOEL OVERHEERST
Arno vindt het niet vervelend dat de naam Van Heyster Blerick na al die jaren uit het Blerickse straatbeeld verdwijnt. “Integendeel! Ik ben er ontzettend trots op dat we verdergaan als onderdeel van Calico Jack. Een merk dat in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een sterke naam en een grote speler met een bovenregionale zeg maar gerust landelijke aantrekkingskracht en uitstraling. Daarom voel ik me daar prima bij. Ook en vooral omdat ik niet het idee heb dat het hier ophoudt. We gaan de volgende fase in en ik ben er content mee dat ik persoonlijk daar ook nog steeds deel van uit kan maken en mag maken. Dat zegt veel over hoe iedereen erin staat!”.

“Het gaat verder dan het pand verven en anders inrichten. Er is meer voor nodig om ‘typisch Calico’ te worden. Dat doen we onder andere door onze collecties op elkaar aan te laten sluiten: high end merken bij Calico Jack East. Daarnaast in het souterrain van Calico Jack West de geklede dames- en herenschoenen van het premium merk Floris van Bommel. Maar op de begane grond in Blerick is er dan weer volop ruimte voor sneakers en streetwear. Op die manier ontstaat er die onderlinge cohesie tussen de winkels en de collecties. Calico Jack is dadelijk 1 naam, 2 locaties en 3 concepten!’, zegt Thim enthousiast.

Foto1

HISTORIE EN TOEKOMST
“Met de komst van Calico Jack West is de spreekwoordelijke cirkel rond”, vertelt Arno. “Het wordt een combinatie van historie en toekomst en ik vind het prachtig dat ik daar het scharnierpunt in ben. Het is voor veel mensen een schok dat Van Heyster Blerick in deze vorm ophoudt te bestaan. Tijdens deze laatste weken zijn veel mensen naar me toe gekomen, soms met best emotionele verhalen,” legt Arno uit.

“Deze mensen wil ik graag het volgende meegeven: de naam houdt dan wel op te bestaan, maar deze klanten kunnen straks voor ‘good shoes’ op twee afdelingen terecht. Wel ábsoluut anders! Van Heyster Blerick stopt dus wel, maar gaat ook door. Maar nog veel belangrijker is dat ik iedereen wil bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Er zijn hier gezinnen die al met hun vierde generatie schoenen komen kopen! Dat is toch schitterend. Ik hoop oprecht dat ze dat straks ook blijven doen bij Calico Jack Blerick. Sorry, Calico Jack West!”, besluit Arno met een vette knipoog.

www.calicojack.nl